+ 385 (0) 99 441 5875 / + 385 (0) 98 932 9569 info@studionixaprijevodi.hr
Select Page

Ovaj konopac vjerovali ili ne izravni je potomak tzv. crvene vrpce (engl. red tape), koja je prvi puta u povijesti primjećena u povijesnim zabilješkama iz 16. stojeća, točnije, kada je Henrik VIII opsjedao papu Klementa VII svojim molbama za poništenje braka s Katarinom Aragonskom.

Naime, običaj je nalagao u ono doba da se svi važni administrativni dokumenti o kojima je postojala potreba da se razgovara na najvišim razinama odvajaju od redovih administrativih poslova na način da ih se uvezuje u crveni konopac za razliku od običnog bezbojnog.

Ovu su praksu brzo usvojili i svi drugi moderni europski vladari, pa i oni iz naših krajeva, kako bi na taj način ubrzavali svoje važne administrativne postupke. Problem je u tome što smo u Lijepoj našoj tu praksu zadržali sve do danas.

U dok u dobu informatičke ere u Ujedinjenoj Kraljevini, državni službenici ipak mahom koriste modernu tehnologiju, a izraz ‘red tape’ preživio je isključivo kao istoznačnica za sintagmu ‘teret državne administracije’ kod nas se još naveliko barata konopcima umjesto digitalnim potpisima i verifikacijskim kodovima.

Verified by MonsterInsights