+ 385 (0) 99 441 5875 / + 385 (0) 98 932 9569 info@studionixaprijevodi.hr
Select Page
 

Što mislite što je nešto što većina naših klijenata ne zna?

Odgovor na ovo pitanje je banalno lagan. Većina naših klijenata nisu kvalificirani da prepoznaju ili ocjene kvalitetu prijevoda. Nekada ga čak ne mogu niti razumjeti! Njima je prijevod na većinu jezika generiran iz besplatne verzije Google Translatea isti kao i onaj koji je sročila prevoditeljica s dvadesetpetogodišnjim iskustvom.

Ali to ne znači da ih možemo varati. Jer…

Većina naših klijenata ZNA da u određenim slučajevima netko mora biti ODGOVORAN za prijevod.

Dakle, naši klijenti znaju da od nas osim prijevoda kupuju i odgovornost.

Što većina naših klijenata želi?

Većina naših klijenata želi da netko bude ODGOVORAN za prijevod ako se ustanovi da postoji neka greška ili nešto što će utjecati na njihov ugled, troškove, gubitak resursa i zaradu općenito.

Umjetna inteligencija nikad neće moći preuzeti tu odgovornost.

(Iz istog tog razloga će i naši kolege odvjetnici uvijek imati što raditi. U njihovom slučaju NETKO se mora pojaviti na sudu i braniti odluke koje stoje iza neke pravne radnje, teksta nekog ugovora i sl. i potrebno je da se izlože odgovornosti za to što rade.)

Dakle, isto vrijedi i za prevoditelje, oni će nastaviti surfati na valu preuzimanja odgovornosti za svoj stručni doprinos kontroli kvalitete. A kako su strojevi značajno poboljšali kvalitetu prijevoda, to se ne čini teško, dapače, posao prevoditelja je svakim danom sve lakši!

Što većina naših klijenata ne želi?

Gubiti vrijeme na prevođenje i preuzimati odgovornost za prijevode.

Bez obzira na to koliko je umjetna inteligencija napredovala ipak je proizvoditi prijevode još uvijek pipkav i radno intenzivan posao, kao što je razvidno iz donjeg prikaza.

(Još samo treba dodati da u svakoj fazi bar nešto pođe po zlu, najčešće u ovoj zadnjoj kod eksportanja.)

proces prevođenja

DUBOKOUMNI ZAKLJUČAK

Svatko se može igrati s prijevodima povremeno i malo, kad nije jako važno. Ali to je već pitanje kvalitete (čit. svetog Grala prevoditelja) i tema za neki drugi put kad mi dođe inspiracija da pišem.

Želim ti napisati svoje mišljenje o ovoj temi? Uopće se ne slažem.

 

 

Verified by MonsterInsights